فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات راهبردی سیاستگذاری عمومی
پیاپی 44 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/01/27
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حسین حیرانی، ناصر باقری مقدم*، علیرضا مسیبی صفحات 2-23
    امروزه برخلاف جذابیت ها و توانمندی های بسیار زیاد در صنعت نفت و گاز کشور از لحاظ فناوری و نیروی انسانی، حجم بسیار زیادی از ظرفیت های داخلی بلااستفاده مانده است و نیاز است تا ضمن اتخاذ سیاست های مناسب توسعه صنعتی، علاوه بر ارتقاء توان فناورانه داخل، به شکل-گیری بازار و در نتیجه رشد اقتصادی کشور توجه ویژه شود. هدف پژوهش حاضر، احصاء چالش-های توسعه فناورانه توان داخل در صنعت نفت و گاز کشور و ارایه توصیه های سیاستی به تصمیم-گیرندگان و سیاستگذاران این بخش می باشد. تحقیق حاضر از نظر هدف، کاربردی و از نظر شیوه گردآوری داده ها و اطلاعات توصیفی و از نوع پیمایشی بوده است. این پژوهش یک مطالعه موردی است که در بازه زمانی اردیبهشت ماه 1398 تا آبان ماه1400 انجام شده است و در آن ضمن مطالعات کتابخانه ای، از نشست های تخصصی با 28 نفر از خبرگان این صنعت در راستای هدف تحقیق استفاده شده و به شناسایی چالش ها و ارایه توصیه های سیاستی می پردازد. چالش های شناسایی شده، در پنج دسته قانون گذاری و تنظیم گری، تامین مالی، توانمندی بخش خصوصی، سرمایه انسانی و سیاست توسعه صنعتی تقسیم شده اند. براساس یافته های تحقیق، ارتقاء دانش امورحقوقی، قراردادی و دیپلماسی مناسب انرژی در قراردادهای بین المللی، ارتقاء ظرفیت جذب فناوری و همکاری فناورانه شرکت های داخلی و همچنین ارزیابی مدیران ارشد صنعت و نفت گاز براساس شاخص های توسعه توان داخلی از مهمترین توصیه های سیاستی ارایه شده است.
    کلیدواژگان: توسعه فناورانه توان داخلی، صنعت نفت و گاز، همکاری فناورانه
  • پریسا علیزاده*، محمدحسین شجاعی صفحات 24-48

    بیش از 60 درصد از منابع مالی تحقیق‏و‏توسعه در ایران، اعتبارات عمومی است که در قانون بودجه پیش بینی می شود. تعریف دقیق ردیف‏های اعتباری تحقیق‏وتوسعه در قانون بودجه سالانه برای پیش بینی و اندازه گیری دقیق تامین مالی و هزینه کرد پژوهش در بخش عمومی، ضرورت دارد. در این مطالعه، با تحلیل محتوای اسنادی قوانین بودجه سنواتی و با توجه به استانداردها و تجارب بین‏المللی و با لحاظ کردن اقتضایات کشور ایران، سه گزینه سیاستی برای تعریف چارچوب اعتبارات عمومی تحقیق‏و‏توسعه شامل (1) تجمیع و شفاف‏سازی کلیه برنامه ‏های تحقیق‏و‏توسعه ذیل فصول مختلف هریک از امور ده‏گانه در قالب «فصل تحقیق‏و‏توسعه و نوآوری»؛ (2) تجمیع کلیه فصول تحقیق‏و‏توسعه امور ده‏گانه در قالب یک سرفصل جدید برای امور تحقیق‏و‏توسعه؛ و (3) تجمیع کلیه برنامه ‏های تحقیق‏و‏توسعه امور ده‏گانه و فصول مربوطه در قالب پیوست جدیدی به نام پیوست تحقیق‏و‏توسعه؛ پیشنهاد می شود. قابلیت اجرای این گزینه ها و میزان تغییرات هریک نسبت به شرایط حاضر با اخذ نظر خبرگانی به روش گروه کانونی ارزیابی گردید. نتایج نشان می‏دهد که سهولت پیاده‏سازی گزینه ها به ترتیب از گزینه اول به گزینه سوم کاهش می یابد، اما در عوض در گزینه دوم شاخص تامین مالی تحقیق وتوسعه توسط دولت کاملا شفاف می شود و در گزینه سوم همراستایی با برنامه‏های توسعه پنج ساله و سایر قوانین بالادستی افزایش می یابد.

    کلیدواژگان: اعتبارات عمومی تحقیق&rlm، و&rlm، توسعه، گزینه&rlm، ی سیاستی، قانون بودجه، ایران
  • حسین عبداللهی، عباس عباس پور، فرهاد فرهادی امجد*، ابوالقاسم نادری، علی خورسندی طاوسکوه صفحات 50-80
    پژوهش حاضر با هدف واکاوی موضوع تحلیل انتقادی سیاست های گسترش گونه های مدارس در نظام جمهوری اسلامی ایران ، با استفاده از رویکرد کیفی انتقادی انجام شده است. برای گرد آوری شواهد از متون قانونی/سیاستی همچون سند چشم انداز جمهوری اسلامی ایران، سند جامع نقشه علمی کشور، مبانی نظری تحول بنیادین، مجموعه قوانین و مقررات آموزش و پرورش، مجموعه مصوبات شورای عالی آموزشی و پرورش و همچنین پژوهش با موضوع گونه شناسی مدارس استفاده شد. این اسناد بر اساس رویکرد گفتمانی لاکلایو و موفه و برای تحلیل متون از رویکرد ریزرو و لینگارد و همچنین طرح تحلیل مارپیچ کرسول ، مورد تحلیل واقع شدند. یافته ها نشان داد که در چهار دوره تاریخی نظام آموزش و پرورش ایران از دوره پیش از مشروطیت تا حاکمیت جمهوری اسلامی، گفتمان غالب سیاست های گسترش گونه های مدارس، در دو بعد عدالت آموزشی و مشارکت همگانی متمرکز بوده است. لذا نیاز به تخصص، قانونمدار کردن سیاستها و برنامه های مرتبط با آموزش و پرورش و جبران عقب افتادگی ها و تلاش در رفع بیسوادی جامعه به عنوان عوامل اتخاذ سیاست گسترش گونه های آموزش و پرورش مطرح شده است.
    کلیدواژگان: تحلیل سیاست، گونه های مدارس، شبکه معنایی آموزش و پرورش
  • بهاره صفوی، سمیه تاجیک اسماعیلی*، اکرم قدیمی، لیلا نیرومند صفحات 82-107
    روزنامه نگاری علم در رسانه های اجتماعی نیازمند چارچوبی روشن و قوانینی مدون است که از رهگذر سیاست گذاری علمی در این حوزه قابل حصول است. نظر به شکاف ژرف پژوهشی در این حوزه، در مطالعه حاضر کوشش شده است تا به مدلسازی سیاست گذاری روزنامه نگاری علم در رسانه های اجتماعی پرداخته شود. این پژوهش براساس هدف یک پژوهش کاربردی-توسعه ای است و براساس روش گردآوری داده ها یک پژوهش توصیفی است که با روش پیمایش مقطعی انجام شده است. جامعه آماری پژوهش شامل خبرگان نظری (اساتید دانشگاهی) و خبرگان تجربی (روزنامه نگاران با سابقه) است. نمونه گیری با روش هدفمند انجام گردید و پس از 20 مصاحبه تخصصی اشباع نظری حاصل گردید. برای شناسایی مولفه های سیاست گذاری رونامه نگاری علم در رسانه های اجتماعی از تحلیل مضمون و نرم افزار MaxQDA 20 استفاده شد. جهت تعیین روابط میان مولفه ها نیز از روش مدلسازی ساختاری-تفسیری استفاده و نرم افزار MicMac استفاده گردید. یافته های پژوهشی حاکی از آن است تقویت زیرساخت ها و تدوین چشم اندازهای روزنامه نگاری علم بر آموزش و ارتقای روزنامه نگاری علم تاثیر می گذارد و به توانمندی سازی این حوزه منجر می شود. از طریق توانمندسازی نیز می توان به تولید محتوای متناسب با نیازهای عمومی پرداخته و نقش نظارتی و مطالبه گری روزنامه نگاران علم را افزایش داد و به تبع آن نظارت بر رسانه های اجتماعی نیز افزایش پیدا می کند. رسانه های اجتماعی نیز می توانند تقویت ارتباط و اعتماد میان جامعه علمی با عموم را افزایش داده و مشارکت و همراهی دانشگاهیان با روزنامه نگاران علم را بیشتر نمایند. این عوامل در نهایت به سیاست گذاری روزنامه نگاری علم در رسانه های اجتماعی منتهی می شوند.
    کلیدواژگان: سیاست گذاری، روزنامه نگاری علم، رسانه های اجتماعی، رویکرد ساختاری-تفسیری
  • مژگان سمندر علی اشتهاردی*، مهدی گودرزی، محمدحسین قربانی صفحات 108-162

    آموزش از دیرباز ماموریت اصلی دانشگاه بوده است. امروزه، با توجه به اهمیت نقش آفرینی هرچه بیشتر دانشگاه و تحول آنها به سمت کارآفرینی و جامعه محوری، ماموریت آموزش نیز در آنها دچار تحول شده است. این پژوهش با هدف ارایه راهبردهای موثر در تحقق ماموریت آموزش در دانشگاه کارآفرین، به مرور نظام مند پژوهش های پیشین داخلی می پردازد؛ و به این سوال پاسخ می دهد که چه راهبردهایی می توانند در تحقق ماموریت آموزش در دانشگاه کارآفرین در کشور مطرح باشند. علت تمرکز بر پژوهش های داخلی مد نظر قرار دادن ابعاد مطرح جهانی در کنار ابعاد بومی ارایه شده در پژوهش های داخلی است. جستجو در سال 1398 صورت گرفت و هیچ محدودیت زمانی برای انتخاب مقالات در نظر گرفته نشد. با استفاده از رویکرد سنتز چارچوب، چارچوب مفهومی تحقق ماموریت آموزش دانشگاه کارآفرین بازطراحی شد. این چارچوب مفهومی از سه محور (استاد، دانشجو ونهاد سازمانی)، نه مقوله اصلی، هجده مقوله فرعی تشکیل شده است. همچنین، با استفاده از گروه کانونی، بیست وسه راهبرد متناظر با مقوله های فرعی شناسایی گردیدند. مضامین مطرح شده در پژوهش های داخلی تحت عنوان اقدام ها ذیل راهبردها ارایه شدند. شناسایی روند صعودی توجه محققان به موضوع دانشگاه کارآفرین در کشور از دیگر یافته های این پژوهش است. نتایج این پژوهش، به عنوان مرحله ابتدایی در شناسایی راهبردها و نمونه اقدام ها در تحقق ماموریت آموزش دانشگاه کارآفرین می تواند مورد استفاده سایر پژوهشگران و سیاست گذاران حوزه آموزش عالی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: دانشگاه کارآفرین، دانشگاه نوآور، راهبرد آموزشی، ماموریت آموزش
  • حمیدرضا نعمت الهی، حیدر احمدی*، الهه اسدالهی دهکردی صفحات 164-189
    پژوهش حاضر با هدف بررسی موانع اجرای حکمرانی مشارکتی در نهادهای آموزشی و پژوهشی انجام شده تا راهکار هایی برای مدیران و ذی نفعان در آموزش عالی ارایه دهد. برای دستیابی به هدف تحقیق، ابتدا ادبیات موجود، شامل تاریخچه، تعاریف و زمینه های موانع اجرای حکمرانی مشارکتی در نهادهای آموزشی و پژوهشی مطالعه شده است و با انجام فرایند تعلیق پدیدارشناسانه و تنظیم پروتکل مصاحبه، با 15 نفر از خبرگان، مصاحبه عمیق صورت گرفت و سپس داده ها با استفاده از روش تحلیل مضمون، کدگذاری شد. با دسته بندی 134 کد اولیه، 24 زیر مضمون و چهار مضمون نهایی به دست آمد. قلمرو زمانی و مکانی پژوهش نیز به ترتیب، سال 1401 و ذی نفعان مختلف آموزش عالی کشور بوده است. با توجه به کدگذاری صورت گرفته و مقوله های احصا شده، موانع پیاده سازی حکمرانی مشارکتی در نهادهای آموزشی و پژوهشی شامل چهار مقوله، 1- ساختاری، 2- مدیریتی، 3- سیاسی، فرهنگی و اجتماعی و فردی است که هرکدام از زیر مولفه هایی تشکیل شده اند. عوامل و مولفه های چالش های اجرایی طرح های حکمرانی مشارکتی به سطح کلان، سیاست گذاری و تدوین سیاست ها و در همین راستا به زمینه سازی، ایجاد فرهنگ مشارکتی و تعیین دقیق برنامه ها و ابزارهای آن، جهت مشارکت دادن ذی نفعان و افراد فعال در این زمینه بر می گردد. از طرف دیگر نتایج نشان داد که موانع هم در سطح کلان و هم در سطح خرد باعث عدم اجرای موفقیت آمیز حکمرانی مشارکتی در نهادهای آموزشی و پژوهشی کشور شده است که در راستای رفع آن ها باید با اتخاذ رویکرد دوطرفه از بالا به پایین و بالعکس در جهت اجرایی سازی این مهم اقدام نمود.
    کلیدواژگان: مشارکت، حکمرانی، حکمرانی مشارکتی، نهادهای آموزشی و پژوهشی، حکمرانی آموزش عالی
  • ابوالقاسم کریمی، علیرضا روستا* صفحات 190-213

    هدف از انجام پژوهش، تاثیر مدیریت راهبردی منابع انسانی و بازاریابی داخلی بر سیاست توسعه منابع انسانی با نقش میانجی رضایت شغلی و اعتماد سازمانی در شرک تهای دانش بنیان است. روش تحقیق ا زنظر هدف، کاربردی و ازنظر شیوه جمع آوری داده ها، توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری پژوهش، تمامی کارکنان شرکت های دانش بنیان مستقر در پارک فناوری پردیس تهران در سال 1401 است. همچنین 384 نفر با روش فرمول کوکران به عنوان نمونه تعیین شده و 415 پرسش نامه با استفاده از روش نمونه گیری د ردسترس توزیع و 387 پرس شنامه جمع آوری شده است. پایایی پرسش نامه با ارزیابی ضریب آلفای کرونباخ سنجیده شده که به میزان 775 / 0 بوده است. نتایج حاصل از بررسی فرضیه های پژوهش حاکی از آن است که بازاریابی داخلی و مدیریت راهبردی منابع انسانی بر رضایت شغلی کارکنان اثرگذار است و نقش عدالت سازمانی و عدالت رویه ای بر اعتماد سازمانی کارکنان تایید شد. همچنین اعتماد سازمانی بر رضایت شغلی کارکنان و رضایت شغلی و اعتماد سازمانی بر توسعه منابع انسانی تاثیر مثبت دارند.

    کلیدواژگان: بازاریابی داخلی، مدیریت راهبردی منابع انسانی، عدالت سازمانی، رضایت شغلی، و سیاستهای توسعه منابع انسانی
  • مهدیه فرازکیش، شهره نصری* صفحات 214-236

    پایش و ارزیابی مستمر پژوهش و فناوری مبنایی برای سیاست گذاران فراهم می کند تا با دیدی جامع به سیاست گذاری مبتنی بر شواهد و یا اصلاح سیاست های پژوهش و فناوری بپردازند. هدف اصلی پژوهش حاضر تحلیل میزان تحقق اهداف کمی پژوهش و فناوری در برنامه ششم توسعه بر اساس رویکردی نظام مند ذیل چهار دسته شاخص های دروندادی، بروندادی، پیامدی و اثرگذاری و متعاقبا استخراج درس آموزه های کلیدی در راستای تنظیم سند برنامه های آتی توسعه کشور است. بر این اساس از روش شناسی کیفی مطالعه اسنادی به منظور تحلیل نمایه سنجی داده های ارزیابی عملکرد برنامه ششم توسعه کشور در حوزه پژوهش و فناوری استفاده شده است. یافته های پژوهش حاکی از آن است که از منظر طراحی مفهومی، نظام شاخص گذاری پژوهش و فناوری ذیل برنامه ششم توسعه فاقد توازن کافی است. همچنین، بررسی عملکرد بخش پژوهش و فناوری در طول سال های برنامه ششم و مقایسه آن با اهداف برنامه ریزی شده در برنامه مذکور حاکی از آن است که میزان تحقق شاخص «نسبت اعتبارات پژوهشی دولتی مصوب به تولید ناخالص داخلی (درصد)» با درصد تحقق 32% دارای ضعیفترین سطح عملکرد و شاخص «نسبت تعداد پژوهشگر به جمعیت کشور» با درصد تحقق هدف 114%، دارای مطلوب ترین سطح عملکرد است. در بخش پایانی تاکید می شود به عنوان جایگزین رویکرد منسوخ استفاده از شاخص های مطلق، بکارگیری شاخص های نسبی و ترکیبی، امکان ارزیابی های دقیق تر از تناسب، کارایی، اثربخشی و سودمندی حوزه پژوهش و فناوری، را به همراه می آورد. همچنین سیاستگذاران باید راهکارهای تمرکز بیشتر بر اثرگذاری بلندمدت پژوهش و فناوری در سطح جامعه را با استفاده از شاخص گذاری مناسب، فراهم آورند.

    کلیدواژگان: پژوهش و فناوری، نظام شاخص گذاری پژوهش و فناوری، اهداف کمی پژوهش و فناوری، برنامه ششم توسعه، برنامه هفتم توسعه
|
  • Hossein Heirani, Naser Bagheri Moghaddam *, Alireza Mosayebi Pages 2-23
    Iran’s oil and natural gas sector has a huge potential in natural, human and physical resources and is also considered the driver of the national economy. Such a dependency and lack of proper exploitation of domestic capabilities, especially in upstream industries, are problematic issues in the economic growth and development of Iran. This study aims to identify the obstacles to domestic oil and gas technological development and provides policy advice to decision-makers. This paper is applied in terms of purpose and descriptive and survey in terms of the data collection method. In this research, we used the case study method, and analyze the challenges of domestic manufacturing development in the oil and gas industry, then the policy recommendations are presented. The identified challenges are divided into five categories: legislative and regulatory challenges, financing challenges, private sector empowerment challenges, human capital challenges, and industrial development policy challenges. results show that improving the knowledge of contract law and appropriate energy diplomacy in international contracts, improving the technology absorption capacity and technological cooperation of domestic companies, and evaluating senior managers based on domestic manufacturing development indicators are the most important policy recommendations.
    Keywords: Technological Development of Local Content, Oil, gas industry, Technological cooperation
  • Parisa Alizadeh *, Mohammadhosain Shojaei Pages 24-48

    Nearly 60 percent of R&D funding in Iran is public funding, which is planned in the annual budget law. In order to accurately predict and measure the government budget for R&D, it is necessary to accurately define the R&D activities in the annual budget law. In this study, by analyzing the documentary content of annual budget laws and reviewing international standards, experiences of the other countries, and taking into account the conditions and requirements of Iran three policy options were proposed to define the framework for public R&D funding: (1) packing all R&D programs under different chapters titled R&D and Innovation Chapter, (2) packing all R&D chapters under 10 budgetary sections and aggregation in the form of R&D section, (3) removing all R&D programs from 10 budgetary sections and other relevant chapters and aggregating them in the form of a new appendix titled R&D Appendix. Assessing the feasibility of the options and the number of changes in the current state by the focus group method shows that the ease of implementation of the options decreases from the first to the third option, respectively, but instead the second option makes the R&D funding index completely transparent, and the third option aligns with five-year development plans and other upstream rules.

    Keywords: Public Budget for R&, Policy option, Budget Law, Iran
  • Hossein Abdollahi, Abbas Abbaspour, Farhad Farhadi Amjad *, Naderi Abolghasem, Ali Khorsandi Tauskooh Pages 50-80
    The present study aims to investigate the subject of critical analysis of school species expansion policies in the Islamic Republic of Iran, using a critical qualitative approach. To collect evidence from legal / policy texts such as the vision document of the Islamic Republic of Iran, the comprehensive document of the scientific map of the country, the theoretical foundations of fundamental change, the set of laws and regulations of education, the set of approvals of the Higher Education Council and research on school typology used. These documents were analyzed based on the discourse approach of Laclau and Mouffe and for the analysis of texts from the approach of Rizro and Lingard, as well as the design of Creswell spiral analysis. The findings showed that in the four historical periods of the Iranian education system from the pre-constitutional period to the rule of the Islamic Republic, the discourse of the form of policies to expand school species has been focused on two dimensions of educational justice and public participation. Therefore, the need for expertise, legalization of policies and programs related to education and compensation for backwardness and efforts to eliminate illiteracy in society have been raised as factors in adopting a policy of expanding the types of education.
    Keywords: policy analysis, Schools species, Semantic network of education
  • Bahareh Safavi, Somayeh Tajik Esmaeili *, Akram Ghadimi, Leila Niroomand Pages 82-107
    Science journalism on social media requires a clear framework and codified rules that can be achieved through scientific policy-making in this area. Given the deep research gap in this field, the present study attempts to model the science journalism policy on social media. This research is based on the purpose of an applied-developmental research and based on the data collection method, it is a descriptive research that has been done by cross-sectional survey method. The statistical population of the research includes theoretical experts (university professors) and experimental experts (experienced journalists). Sampling was performed by purposive method and after 20 specialized interviews, theoretical saturation was obtained. Content analysis and MaxQDA 20 software were used to identify the components of science journalism policy in social media. Structural-interpretive modeling method and MicMac software were used to determine the relationships between the components. Research findings indicate that strengthening the infrastructure and formulating the perspectives of science journalism affects the education and promotion of science journalism and leads to the empowerment of this field. Through empowerment, it is possible to produce content tailored to the general needs and increase the oversight role and demand of science journalists, and consequently, the oversight of social media. Social media can also enhance communication and trust between the scientific community and the public, and increase academics' participation and engagement with science journalists. These factors ultimately lead to the policy journalism of science on social media.
    Keywords: policy making, Science Journalism, Social Media, Interpretive Structural Modeling
  • Mojgan Samandar Ali Eshtehardi *, Mehdi Goudarzi, MohammadHosien Ghorbani Pages 108-162

    Education has long been the mission of universities. Nowadays, due to the importance of economic transformation from resource-based to knowledge-based and the key role of universities in this line, universities move toward more innovation and entrepreneurship and are known as entrepreneurial universities. By doing so, the education mission is also evolved. This study is a mixed quantitative study that aims to suggest strategies to carry out an entrepreneurial university's educational mission. The study answers the question of which strategies can lead to fulfilling the education mission in Entrepreneurial University. To do so, it systematically reviews the Iranian literature. Focusing on Iranian literature, we consider not only dimensions mentioned by international researchers but also local dimensions in the context of Iran. The study uses a framework synthesis approach to elicit a conceptual framework. It also uses a focus group approach to identify educational strategies corresponding to the framework. The results reveal an increasing trend of Iranian researchers' concern about Entrepreneurial University. The conceptual framework consists of three key dimensions (students, staff, and institution), nine categories, and eighteen sub-categories. Corresponding to the sub-categories, the focus group identified twenty-three strategies. The themes mentioned in the literature are presented as example actions in explanation for each strategy. The finding of current research is an initial step for other researchers and policymakers in a better understanding of strategies and actions toward entrepreneurial education.

    Keywords: entrepreneurial university, Innovative University, Education Strategy, Education mission
  • Hamidreza Nematollahi, Heidar Ahmadi *, Elahe Asadolahidehkordi Pages 164-189
    The present study aims to investigate the barriers to the implementation of participatory governance in educational and research institutions in Iran to provide solutions for managers and beneficiaries in higher education. This study was conducted in 2022. By the literature review, the background, definitions, and the areas in which the implementation of participatory governance in educational and research institutions can be inhibited were first investigated. Then, by a phenomenological reduction technique and using in-depth interviews with 15 experts, data were collected and analyzed using thematic analysis method. By categorizing 134 initial codes, 24 sub-themes and four themes were obtained. The barriers to the implementation of participatory governance in educational and research institutions of Iran were: (a) structural, (b) managerial, (c) political/cultural/ social and (d) individual , each of which had different components. The factors and components of the implementation challenges of participatory governance plans go back to the macro level, policymaking and policy formulation, and in the same direction, to create the context, create a participatory culture and precisely determine its programs and tools, in order to involve stakeholders and active people in this field. The results showed that barriers in both macro and micro levels caused the lack of successful implementation of participatory governance in educational and research institutions of Iran. To solve them, it is necessary to take a two-way approach from top-down to bottom-up approaches or vice versa.
    Keywords: Participation, Governance, Participatory Governance, Higher Education, Higher Education Governance
  • Abolghasem Karimi, Alireza Rousta * Pages 190-213

    The purpose of the research is the impact of strategic human resource management and internal marketing on human resource development policy with the mediating role of job satisfaction and organizational trust in knowledge-based companies. The research method is practical in terms of purpose and descriptive of correlation type according to the method of data collection. The statistical population of the research is all the employees of knowledge-based companies located in Pardis Technology Park of Tehran in 2022. Also, the number of 384 people was determined as a sample using Cochran’s formula, and 415 questionnaires were distributed using available sampling method, and 387 questionnaires were collected. The reliability of the questionnaire was evaluated by evaluating Cronbach’s alpha coefficient, which was 0.775. The results of research hypotheses indicate that internal marketing and strategic management of human resources have an effect on the job satisfaction of employees and the role of organizational justice and procedural justice on employees’ organizational trust has been shown and the role of organizational trust on the job satisfaction of employees was stated, and job satisfaction and organizational trust play a role in the development of human resources.

    Keywords: Internal marketing, Strategic Human Resource Management, Organizational Justice, Job Satisfaction, and Human Resource Development
  • Mahdieh Farazkish, Shohreh Nasri * Pages 214-236

    The continuous monitoring and evaluation of research and technology provides a basis for policy makers to deal with evidence-based policymaking or reforming research and technology policies with a comprehensive view. Based on this, the main goal of this research is to analyze the extent to which the quantitative goals of research and technology have been achieved in the sixth development plan based on a systematic approach under the four categories of input, output, consequence and impact indicators and subsequently to extract key lessons in order to prepare the document for the country's future development plans. To this end, the qualitative methodology of document study has been used for the purpose of indexing analysis of performance evaluation of the sixth development program in the field of research and technology. The findings of the research indicate that from the perspective of conceptual design, the indexing system of research and technology under the sixth development plan lacks sufficient balance. In the final part, it is emphasized that as an alternative to the outdated approach of using absolute indicators, the use of relative and combined indicators brings the possibility of more accurate evaluations of the suitability, efficiency, effectiveness and usefulness of research and technology. Also, the policy makers should provide solutions to focus more on the long-term impact of research and technology at the community level by using appropriate indexing.

    Keywords: Research, Technology, technology indexing system, Quantitative goals of research, technology, Sixth Development Plan, Seventh Development Plan